marți, 31 martie 2009

Nazista de parc


O stiti, desigur, e o subspecie a autoritarului care detine adevarul absolut. E aceea al carei glas se aude din toate colturile parcului, urmarind copilul care incearca sa se distreze cum ii place. Exista in fiecare parc cate una (dar de cele mai multe ori se aduna in grupuri, se simt una pe alta si fac front comun impotriva micilor odiosi care le fac viata grea).

Cea despre care vreau sa vorbesc acum e bona unui copil ceva mai mare de 2 ani. Si inca e o bona cautata, are referinte buna si nu mai pridideste cu treaba. Ma intreb daca parintii care-si dau copiii in grija ei au auzit vreodata cum le vorbeste sau cum ii disciplineaza. Ori poate tocmai de asta are asa referinte bune?

Azi, in parc: apar la orizont bona si Tudor, care vine mandru pe tricicleta. Intra in parc, pe pavelele acoperite cu pietris. "Tudor, jos; aici nu se poate merge". Tudor, nimic, pedala (greu, dar inainta) in continuare. "Tu iar nu auzi ce-ti spun? Tudor, jos! Acuma te dai pe tobogan, ca de aia am venit in parc". Ok, Tudor coboara, "parcheaza" tricicleta si urca ascultator treptele toboganului. "Nu asa, Tudor, nu te grabi. Incet, ca-ti rupi capul!" (pentru efectul complet, ar trebui sa auziti ce glas strident are; nici macar nu trebuie sa tipe pentru a se auzi peste tot, n-ai cum sa te ascunzi de vocea ei). Peste putina vreme, din nou: "Asa se face, prostanacule? Uita-te, dom'le, parca vrea sa-mi faca in ciuda!" - incet, catre o ascultatoare plina de intelegere (bona, de asemenea). "Nu sta jos, Tudor, te murdaresti!". Cu chiu cu vai, Tudor termina perioada de timp alocata toboganului, asa ca e chemat jos si indreptat frumos si disciplinat spre urmatorul obiect de joaca: leaganul. Se urca amandoi (era si Alla acolo). "Tanti" incepe sa-i dea. Tudor vede pe cineva apropiindu-se de tricicleta lui si vrea jos. Madam il tine cu mana. "Acuma ne-am urcat, unde vrei sa mergi?". "M-am saturat!" - isi incearca Tudor norocul. "Ba eu m-am saturat de tine. Stai aici ca ne dam pe leagan!".

Primeste totusi invoire sa se joace si de capul lui putin. Alearga deci spre tricicleta. "Nu acolo, Tudor, ti-am spus ca nu merge in parc. Gata, maine sa crezi tu ca o mai aducem cu noi. Lasa ca vezi tu!". Ok, aia nu-i buna. Hmmm...poate ar merge sa se joace cu alti copii? Da, uite unul are o lopatica frumoasa, o vrea si Tudor (caruia ii si apartine, de fapt). "Tudor, mana jos! De ce esti egoist? Lasa copilul sa se joace! Cum vrei sa ai prieteni? N-o sa se joace nimeni cu tine daca nu-ti imparti jucariile! Ei, o sa vezi tu cum o sa ramai singur!".

Cam asta aude Tudor zi de zi in parc (si cine stie ce-o fi auzind acasa). Dar na, trebuie educat, sa nu fie un salbatic care se joaca nedisciplinat in parc, ca, Doamne fereste, ar putea chiar sa-i placa! Parcul nu e pentru distractie, e pentru aer curat si socializat controlat cu alti copii.

16 comentarii:

Rox spunea...

Mi-ai atins o coarda sensibila!Am povesti din acestea ca pot scrie o carte! Si nu e de ras, e de plans!
Iar apogeul l-am atins cand una din aceste (eu le zic "penale") naziste mi-a aruncat cateva vorbe nepotrivite si i-am atras atentia. Rezultatul: a sarit cu mana ridicata la mine!

Ralu' spunea...

Da, stiu povestea respectiva, brrrr!
Asta nu pare agresiva (ma rog, daca lasam la o parte comentariile de genul "acuma chiar ca-ti dau la fund") :((

eu Caleb spunea...

"Pentru prevenirea infractiunilor cu violenta, politisti recomanda a nu se profera injurii si nu se încuraja violenta, acestea fiind cauze care duc la declansarea unor conflicte ce pot degenera în violente. Sa nu-si faca nimeni singur dreptate lovind adversarul, aceste gesturi pot avea uneori consecinte grave. Sa se evite persoanele irascibile, puse pe harta, orice conflict cu acestea, sa nu le jigneasca si sa nu le încurajeze."

Ralu' spunea...

:))
Da, dar din pacate Tudor n-o poate evita...

diana spunea...

ooooof, cand ma gandesc ca a inceput sezonul...sincer...mi-e groaza de iesit in parc :((((

andru spunea...

Of, noi l-am intalnit aseara pe nazistu' de serviciu - burta bombata generos in fata, tigara permanenta in coltul gurii, gura care nu-i tacea dom'le deloc! Mi-a venit si mie sa urlu, cu tot soarele splendid de afara...

Ralu' spunea...

Pe langa buna dispozitie indusa de madama cu pricina, a-nceput Alla cu "babooo!" - bravo adica, dupa ce l-a auzit pe un nenica tot spunandu-i asa la fiecare treapta de tobogan urcata; e drept ca a durat putin, acasa n-am mai auzit-o, dar asta-i inca un motiv sa mi se acreasca de iesit in parc.

alina spunea...

Lasă măi copilul să spună Bravo :)))!
Altfel ... naziștii n-au sfârșit prea bine ... păcat de copiii care suferă între timp însă!

Ralu' spunea...

Pai eu am zis ca-s alergica :D Si daca n-ar fi trebuit sa se tina cu mainile de marginea toboganului s-ar fi si aplaudat, cum il vazuse pe nenea :((
Eh, ne trece noua :P

adra_bell spunea...

Offf, cunosc specia!
"Nu pune mana pe nisip ca te murdaresti", il scutura violent de nisip pe haine si pe manute de cateva ori pe minut "Prostule ce esti! nu vezi ca te murdaresti", "uite rade fetita de tine ca esti murdar", fetita, adica Eva, doar in urechi nu-si bagase nisip, si a tinut-o asa o juma de ora, de-mi venea sa o iau la bataie. Bunica era nu bona...
Ce-au astea, frate, ca doar sunt in targetul reclamelor la detergenti, n-or fi vazut-o p-aia cu "murdarirea este buna"?
Nici soacra-mea nu suporta sa vada un strop de mancare pe copil, cand mananca Eva, se repede cu servetelul si o sterge dupa fiecare imbucatura. Nu o pot opri, sare cu servetelul in mana, zici ca e pe arcuri.

Ralu' spunea...

Ehei, o fi detergentul bun, da-n loc sa puna haine la spalat si sa le intinda apoi, nu mai bine fac duamnele altceva? Copilul poate sta la aer si fara sa se miste, nu? Tot se cheama ca s-a aerisit si l-a vazut soarele.

GERMINA spunea...

Si nu alerga... ca transpiri!!!
Si mai sunt unele, ma scuzati ca ma bag in vorba dar nu ma pot abtine... cele care stau pe banca la povesti si picii alearga printre leaganele in miscare sau raman agatati pe cate o scara de tobogan de alerg eu din partea ailalta a parcului sa-i prind... E adevarat, alea-s specia opusa.

Ralu' spunea...

O, cunoastem si specia respectiva... Dar parca le-as prefera pe alea care stau si-si vad de tigara&barfa celor care tortureza copiii "ingrijindu-i".

Pau spunea...

azi am auzit un tata spunand copilului de aproape 2 ani care incerca sa coboare singur niste trepte: "nu e voie singur! stii ca data trecuta ai cazut si te-am batut! o sa plangi de doua ori!" e putin off-topic, dar trebuia sa povestesc, inca nu imi vine sa cred ce mi-au auzit urechile :-((

Ralu' spunea...

E si mai trist cand "teroristul" e un parinte :(

Si un update: postarea a ajuns la mamica lui Tudor (printr-o alta mamica, ce-o cunoaste). Azi in parc a fost foarte tacuta madama.

scufi spunea...

azi am vazut in parc o mamaie cu un copilas de vreo 2 ani care ...sincera sa fiu nici nu mi-am dat seama ce facea exact...cred ca mergea pur si simplu prin nisip. oricum nimic "periculos". la un moment dat dat se repede bunicutza harnicuta si ii arde copilului la fund niste palmee....fetelor mi-a stat inima-n loc. m-am gandit sa zic cevaaa...sa nu zic....pana la urma, cum eram in raza ei vizuala am fixat-o insistent si cat de urat am putut eu :) cu privirea. s-a uitat la mine si a inceput sa urle la copil ca o scuza cred: "zii mersi ca ai pampersul ala si nu simti nimic da' daca nu esti cuminte iti dau eu pampersul jos si atunci sa vezi". daca asta a fost in stare sa faca o bunica atunci nu ma mai mir de bone. d'aia sunt eu anti bona! cum ar putea sa aiba grija un strain de copilul meu? mai ales asa mic cand nu-ti poate povesti nimic :(
anyway...pana la urma mi-a parut rau ca nu i-am zis vreo doua la tanti mamaie si mi-am promis ca data viitoare n-o sa mai tac...sper