Am incercat sa termin de tradus intreaga lista de mituri a lui Jack Newman, insa mandra mica are alta parere. Pe langa asta, suntem invaluiti de zor cu bagajele, maine mergem la Gyoma! Partea a doua (sau a doua si a treia, vad cum ma descurc) va fi postata dupa ce se termina saptamana alaptarii, din pacate. Data viitoare ma organizez mai bine :P
1. Multe femei nu produc destul lapte.
Fals! Marea majoritate a femeilor produce mai mult decat e necesar. Cei mai multi dintre copiii care cresc prea incet sau chiar pierd greutate fac asta nu pentru ca mama nu are destul lapte, ci pentru ca nu reusesc sa bea laptele mamei lor. Cel mai comun motiv pentru acest lucru este proasta pozitionare la san a copilului. De aceea este atat de important ca mamei sa i se arate inca din prima zi cum sa pozitioneze copilul corect la san.
2. Este normal ca alaptatul sa doara.
Fals! Desi o oarecare sensibilitate este normala in primele zile, este vorba despre o situatie temporara care dureaza doar cateva zile si n-ar trebui sa fie atat de pronuntata incat mama sa ajunga sa se teama de alaptat. Orice durere care depaseste intensitatea uneia usoare se poate atribui aproape invariabil proastei pozitionari la san. Un mamelon dureros mai mult de 4-6 zile n-ar trebui ignorat. O durere nou aparuta dupa ce lucrurile s-au stabilizat si alaptarea decurge bine se poate datora unei infectii a mamelonului. Limitarea timpului de supt nu previne senzatia de usturime.
3. In primele 3-4 zile nu exista lapte (sau nu e destul).
Fals! Pare deseori asa pentru ca bebelusul nu este bine pozitionat, neputandu-se deci hrani. Odata ce laptele curge din abundenta, copilul poate suge din el, chiar daca e prost pozitionat; totusi in primele zile nu se poate hrani astfel. Acest lucru este responsabil pentru afirmatiile de genul “dar a stat la san doua ore si este inca infometat!”. Din cauza pozitionarii gresite, bebelusul nu poate avea acces la primul lapte, la colostru. Toti cei care va sfatuiesc sa mulgeti sanul pentru a vedea cat colostru aveti de fapt nu stiu nimic despre alaptare si ar trebui ignorati politicos.
4. Bebelusul trebuie tinut cate 20 (10, 15, 7.6) minute la fiecare san.
Fals! Trebuie facuta totusi distinctia intre “a sta la san” si “a se hrani”. Daca bebelusul bea efectiv lapte pentru cea mai mare parte din cele 15-20 de minute la un san, s-ar putea s anu mai doreasca sa se mute la celalalt. Daca bea doar un minut intr-o parte, apoi atipeste, si face acelasi lucru si la celalalt san, nici un interval de timp nu va fi destul. Bebelusul va suge mai bine si mai mult daca este pozitionat corect. Un alt fel de a-l ajuta este ca mama sa stranga putin sanul in mana, pentru a mentine fluxul laptelui odata ce bebelusul nu mai inghite. Este evident deci ca regula care spuna ca bebelusul ia 90% din lapte in primele 10 minute la san este complet gresita.
5. Un bebelus alaptat are nevoie de apa cand este foarte cald.
Fals! Laptele matern contine toata apa de care are nevoie bebelusul.
6. Bebelusii alaptati au nevoie de un supliment de vitamina D.
Fals!, cu exceptia imprejurarilor deosebite (de exemplu cand si mama a avut un deficit de vitamina D in timpul sarcinii). Bebelusul stocheaza vitamina D inca din timpul sarcinii, iar expunerea regulata la soare ii ofera toata vitamina D de care are nevoie.
7. Mama ar trebui sa-si spele sanii inaintea fiecarui alaptat.
Fals! Hranirea cu formula presupune o mare atentie acordata curateniei, deoarece formula nu numai ca nu protejeaza bebelusii impotriva infectiilor dar este si un teren fertil pentru bacterii, putand fi usor contaminata. Spalatul sanilor inainte de alaptare complica in mod nenecesar alaptatul si indeparteaza uleiurile protectoare de pe mamelon.
8. Pomparea laptelui este un mod potrivit de a sti cat lapte produce de fapt mama.
Fals! Cantitatea de lapte pompata depinde de multi factori, inclusiv nivelul de stres al mamei. Bebelusul care se hraneste corect suge mult mai mult lapte decat poate mama mulge.
9. Laptele matern nu contine suficient fier.
Fals! Laptele de san contine exact atata fier cat are nevoie bebelusul. Daca este nascut la termen, isi va lua suficient fier cat sa-I ajunga pentru cel putin sase luni. Formulele contin prea mult fier, pentru aca bebelusul sa poata absorbi cantitatea de care are de fapt nevoie. Fierul din formula este absorbit mai greu si este in mare masura eliminat prin scaun. In mod normal nu se adauga nici un alt aliment inainte de cele sase luni.
10. Hranirea cu biberonul este mai usoara decat alaptatul.
Fals! Sau, cel putin, ar trebui sa fie fals. Alaptatul pare dificil pentru ca femeile nu primesc tot timpul ajutorul de care au nevoie pentru a avea un start bun in alaptare. Dar un inceput anevoios poate fi depasit. Alaptarea este adeseori mai dificla la inceput dar devine usoara pe parcurs.
11. Alaptarea o transforma pe mama intr-o prizoniera.
Fals! Dar depinde de cum priviti lucrurile. Un bebelus poate fi alaptat oriunde, oricand, astfel incat alaptarea este de fapt eliberatoare pentru mama. Nu trebuie carate sticle sau formula. Nu trebuie sa va preocupati de incalzitul laptelui. Nu va ingrijorati cu privire la sterilizare. Nu trebuie sa va intrebati unde este bebelusul, pentru ca este cu dvs.
12. N-ai de unde sa stii cat lapte primeste de fapt bebelusul.
Fals! Nu exista nici o metoda usoara de-a masura cat primeste bebelusul, dar asta nu inseamna ca nu stii daca primeste suficient sau nu. Cel mai potrivit mod de-a afla acest lucru este sa observati ca bebelusul bea efectiv pentru cateva minute cand este la san.
13. Formulele moderne sunt aproape acelasi lucru cu laptele matern.
Fals! Aceeasi afirmati a fost facuta in 1900 si inainte. Formulele moderne sunt doar superficial similare laptelui de san. Orice corectie a unei deficiente a formulei este vazuta ca un pas inainte. In mod fundamental, ele sunt doar copii inexacte bazate pe cunostinte depasite si inexacte privitoare la ce este de fapt laptele matern. Formulele nu contin anticorpi, celule vii, enzime sau hormoni. Contin mult mai mult aluminiu, mangan, fier si cadmium decat laptele matern. Compozitia lor nu variaza in functie de parcursul hranirii sau de la o zi la alta, de la o femeie la alta, de la un bebelus la altul. Laptele dvs. este astfel produs incat sa se potriveasca bebelusului dvs. Formulele sunt produse astfel incat sa se potriveasca tuturor bebelusilor si deci niciunuia. Formulele au succes in a face bebelusii sa creasca bine, de obicei, dar alaptarea inseamna mult mai mult decta atat.
14. Daca mama are o infectie trebuie sa opreasca alaptatul.
Fals! Cu foarte putine exceptii, bebelusul va fi protejat daca mama continua alaptarea. Cand mama ajunge sa faca febra (sau sa tuseasca, sa verse, sa-I apara iritatii etc) deja ii va fi transmis bebelusului infectia, de vreme ce a fost contagioasa cu cateva zile inainte sa apara manifestarile specifice. Cea mai buna protectie a bebelusului inpotriva infectiei este alaptatul. Daca totusi bebelusul se imbolnaveste, va fi mai putin bolnav daca mama continua sa-l alapteze. Mai mutl, se poate ca mama sa fi primit infectia chiar de la bebelus, fara ca acesta sa fi dat semne de imbolnavire. De asemenea, nici infectiile sanului (de exemplu abcesele) nu constituie un motiv pentru intreruperea alaptarii.
15. Daca bebelusul sufera de diaree sau vomeaza, mama trebuie sa intrerupa alaptatul.
Fals! Cel mai bun medicament pentru infectia bebelusului este alaptatul. Alimentatia diversificata se poate opri pentru un timp, dar alaptarea trebuie sa continue. Laptele matern este singurul fluid de care are nevoie bebelusul cand are diaree sau varsa, cu exceptia unor situatii speciale. Indicatia de a folosi alte saruri de rehidratare orala vin de regula din nevoia de bani a firmelor care le produc. Bebelusul se simte alinat la san, iar mama se simte bine vazandu-l hranindu-se cu laptele ei.
16. Daca mama ia medicamente n-ar trebui sa alapteze.
Fals! Exista putine medicamente care nu sunt sigure in timpul alaptarii. O cantitate mica din toate medicamentele trece in lapte, dar cantitatea e neglijabila. Daca un medicament este periculos, exista alternative mai putin periculoase care se pot folosi. Intotdeauna trebuie facut raportul risc/beneficiu cand e vorba de medicatie si posibilitatea de a renunta la alaptare!
17. Mama care alapteaza trebuie sa fie extrem de atenta cu ce mananca.
Fals! O mama care alapteaza ar trebui sa aiba o nutritie echilibrata, dar nu e nevoie sa manance alimente speciale si nici sa evite altele. O mama care alapteaza nu trebuie neaparat sa bea lapte pentru a produce lapte. Nu trebuie sa evite in mod absolut mancarurile condimentate, usturoiul, varza sau alcoolul. O mama care alapteaza ar trebui sa aiba o dieta normala si sanatoasa. Exista totusi situatii rare cand ceva din alimentatia mamei poate deranja bebelusul. In mod normal, ceea ce e cunoscut drept “colici”, “gaze” sau plans poate fi evitat prin schimbarea tehnicii de alaptare, mai degraba decat prin schimbarea dietei mamei.
18. Mama care alapteaza trebuie sa manance mai mult pentru a putea produce destul lapte.
Fals! Chiar si femeile care urmeaza cure de slabire hipocalorice pot produce suficient lapte, cel putin pana cand nivelul caloriilor ingerate devine critic si nu mai poate fi mentinut. In mod normal, bebelusul isi ia cele necesare. Unele femei se ingrijoreaza ca daca se hranesc necorespunzator cateva zile, acest lucru le poate afecta laptele. Nu este adevarat. Asemenea variatii nu vor afecta cantitatea sau calitatea laptelui. Se spune in mod curent ca mamele care alapteaza trebuie sa consume 500 de calorii in plus pentru a putea alapta. Nu este adevarat. Unele femei mananca intr-adevar mai mult atunci cand alapteaza, dar altele nu, iar unele mananca chiar mai putin, fara a produce vreun rau copiilor sau lor. Mamele ar trebui sa aiba o nutritie echilibrata dictata de apetit. Regulile despre nutritie fac alaptarea complicata in mod nenecesar.
19. O mama care alapteaza trebuie sa bea multe fluide.
Fals! Mama ar trebui sa bea in acord cu setea pe care o simte. Unele femei simt sete tot timpul, dar multe nu beau mai mult decat de obicei. Corpul lor stie daca au nevoie de mai multe fluide sau nu. Nu credeti ca trebuie sa beti un anumit numar de pahare pe zi. Regulile despre baut fac alaptarea complicata in mod nenecesar.
20. Este mai bine ca o mama care fumeaza sa nu alapteze.
Fals! O mama care nu se poate opri din fumat ar trebui sa alapteze. Alaptarea se pare ca reduce efectele negative ale fumatului asupra plamanilor copilului, de exemplu. Alaptarea are beneficii mari atat pentru mama cat si pentru bebelus. Ar fi mai bine daca mama nu ar fuma, dar daca nu se poate opri sau nu poate reduce numarul tigarilor e mai bine sa fumeze si sa alapteze decat sa fumeze si sa hraneasca bebelusul cu formula.
21. O mama care alapteaza n-ar trebui sa consume alcool.
Fals! Consumul moderat de alcool n-ar trebui descurajat fara drept de apel. Ca si in cazul celor mai multe medicamente, in lapte ajunge o cantitate infima de alcool. Mama poate consuma ocazional alcool si sa continue alaptarea. Interzicerea alcoolului este un alt mod de-a ingreuna in mod absurd viata mamelor care alapteaza.
22. O mama ale carei mameloane sangereaza n-ar trebui sa alapteze.
Fals! Desi sangele il poate face pe bebelus sa regurgiteze mai des si poate chiar aparea in scaunul lui, nu este un motiv pentru a intrerupe alaptarea. Mameloanele care dor si sangereaza nu sunt mai rau decat mameloanele care dor si nu sangereaza. Durerea e de fapt problema. Aceasta insa poate fi tratata, cautati ajutor!. Uneori mameloanele pot sangera fara ca mama sa acuze dureri. Acest lucru se intampla uneori in primele zile dupa nastere si se remediaza in cateva zile. Mama trebuie sa continue alaptatul! Daca sangerarea nu se opreste, trebuie investigata sursa problemei, insa alaptarea poate continua.
23. O femeie care a suferit o operatie de marire de sani nu poate alapta.
Fals! Majoritatea o poate face foarte bine. Nu exista dovezi ca alaptarea dintr-un san cu implant de silicon face rau copilului. Ocazional, aceasta operatie este facuta prin areola; aceste femei au probleme cu fluxul de lapte, asa cum au toate femeile care au suferit o interventie chirurgicala in jurul liniei areolare.
24. Femeile care au suferit operatii de micsorare a sanilor nu pot alapta.
Fals! Micsorarea sanilor reduce intr-adevar capacitatea mamei de a produce lapte, dar de vreme ce oricum mamele produc mai mult decat este de fapt suficient si aceste femei se descurca de regula foarte bine in alaptare.
Acum 6 ani
6 comentarii:
Ai uitat cateva mituri importante:
- O femeie insarcinata trebe sa intrerupa alaptatul
- Alaptatul trebuie intrerupt brusc (procedeu supranumit intarcare)
- valuarea nutritiva a laptelui se diminueaza semnificativ in timp (fals pt ca doar continul de proteine variaza in timp)
Pai stai ca e numai prima parte, mai sunt, pana pe la 53, parca :)
chiar acu dau copy/paste la lista asta si o trimit pe mail unei prietene! Mersi mult! A picat la marele fix!
Sper sa-ti fie de folos!
hmmm...asa o fi...dar aia cu alimentatia mamei o contest ca am patit-o pe pielea mea...am o fetita de 2 saptamani si inainte sa ies din maternitate mi s-a spus clar sa nu mananc fructe de sezon (printre altele)...acasa aveam frigiderul plin de cirese si nectarine (mi-a luat sotul,crezand ca sunt bune) dupa vreo 3 zile de stat acasa,cu o fetita cuminte si fara plansete,am riscat la 3 cirese si o nectarina...si am avut o noapte grea...de atunci mananc mai atent si nu am probleme
Depinde foarte foarte mult de copil; acuma probabil ca la doar 2 saptamani nu m-as risca nici eu foarte tare; dar eu am mancat de toate (inclusiv fasole, varza, ceapa, usturoi, fructe si alte cele "interzise" si a fost mereu ok. E clar ca totul trebuie testat, intai in cantitati mici, urmarita reactia copilasului, macar de doua ori, sa nu se suprapuna reactiile peste altceva...si asa, cu pasi mici, descoperim ce se poate si ce nu :)
Alaptare placuta si de durata va doresc :)
Trimiteți un comentariu