marți, 8 mai 2012

Cea mai simplă îngheţată

Cea mai simplă (şi bună) îngheţată se face, cum altfel? simplu.
Este nevoie de:
  • 2-3 banane bine coapte
  • o mână de fructe pentru aromă şi culoare: căpşuni, fructe de pădure, afine (deşi aici e nevoie de încă ceva, poate nişte lămâie); aş vrea să încerc şi cu citrice în curând
  • 2-3 linguri de smântână dulce sau iaurt (caz în care îngheţata iese mai acrişoară)
Bananele tăiate felii şi fructele (proaspete sau congelate) se aruncă-n robotul de bucătărie (paranteză: dacă nu cumva a decedat ca şi al meu şi e irecuperabil pentru că, nu-i aşa? "modelul acesta nu se mai face"; caz în care asta e, vă cumpăraţi un blender/mixer vertical şi vă descurcaţi cu el, gândindu-vă la deserturile raw pe care momentan nu le mai puteţi face decât dacă vreţi să stricaţi şi blenderul) şi se mărunţesc temeinic. După ce totul s-a transformat în cremă, adăugaţi smântâna sau iaurtul si mai mixaţi puţin. 
Este indispensabil un mic ajutor pe lângă, care să pună fructele, să taie bananele şi să adauge smântâna (degustată de mai multe ori, evident, să nu carecumva să fie stricată). 
Noi preferăm să punem îngheţata la congelator în formele de silicon pentru brioşe: aşa porţiile sunt clare şi crema se transformă mai repede în îngheţată. Durează cam două ore, aşa că e perfect dacă o faceţi după prânz, la noi e singurul mod în care putem lăsa pauză între masă şi desert, cunoscătorii ştiu despre ce vorbesc :D. 
N-am reuşit niciodată să fac îngheţată de casă fără ace de gheaţă. Oricât am urmat sfaturile cu mixatul din jumătate în jumătate de oră, la sfârşit tot se simt acele. E un motiv în plus de a face această variantă de îngheţată proaspătă, în ziua în care se mănâncă, altfel se întăreşte mult (nu că ăsta ar fi un impediment!). 
Poftă bună!

5 comentarii:

ralus spunea...

ati furat reteta soacra-mii!

Anonim spunea...

ralu......imi faci o pofta.....da cu ciocolata n-ar merge oare? M

Ralu' spunea...

@Ralus: :)) E buna, asa-i?
@Marinela: vreau sa testez si cu cacao, poate si putina miere, ca nu mai sunt fructele care s-o indulceasca. Tre' sa iasa buna si asa, clar. Facem intr-o zi o proba ;)

Scufi spunea...

Oaa, ce idee! Nici nu stii cat de recunoascatoare iti sunt pentru asta! Lavinia a facut mai nou o obsesie pentru inghetata iar eu am obosit sa tot caut prin magazine o inghetata acceptabila, cu cat mai putine ingrediente.
Diseara fac! Am zis!

Ralu' spunea...

Astept impresii :)