sâmbătă, 1 august 2009

Turma de forum


Vreau sa mentionez din start ca nu ma dau pe multe forumuri. Postarea de fata reflecta parerea mea, desigur subiectiva, rezultata in urma celor 2 ani si-un pic de forumeala.

N-o sa ma apuc sa categorizez diversele tipologii de forumisti, vreau sa vorbesc doar despre cea care ma enerveaza cel mai mult acuma: turmaaaaaa!

Concret: un grup de persoane organizate intr-o bisericuta, care se transforma, de buna voie si nesilite de nimeni, in gardieni ai grupului. Asta insemnand ca sar la gatul oricarui outsider, cu orice intentii ar fi dat pe-acolo. Ok, hai sa fiu corecta si sa inteleg ca asta e una din regulile sociologice de baza al oricarui grup organizat (chit ca in lumea virtuala lucrurile pot sta putin altfel).

Ce nu inteleg insa, cu nici un chip, este aspectul urmator: fiecare membru al turmei este dispus sa renunte la propriile pareri si principii doar pentru a se integra. Daca totusi parerile sale asupra unui subiect oarecare sunt diametral opuse parerii celorlalti nu-i va aproba fatis, ci va adopta o atitudine pasiva. Un fel de "na, ok, stiu ca X are dreptate, dar daca ai mei cred ca nu, ce sa fac? De dragul dreptatii insa n-o sa-i sar la gat, ma uit la restul cum o fac".

Mi se pare o atitudine de-a dreptul marsava, cu atat mai mult cu cat in spatiul virtual identitatea nu este atat de la vedere ca intr-un grup "adevarat". Ai putea crede ca, la adapost, oamenii au taria sa-si sustina convingerile sau sa aiba o coloana vertebrala. Vad ca nu e cazul, totusi. Cand ii vezi pe ceilalti atacand, in loc sa taci macar (desi si asta e putin scuzabil) vii sa arunci si tu cu o piatra, ca deh, e in trend. Halal!(peiorativ, desigur)

8 comentarii:

Micky spunea...

Ralu', iubita, dar ce ti s-a intamplat de te-ai aprins asa??

Ralu' spunea...

Nimic ce sa nu se fi intamplat si alta data :))
Uite aici un exemplu http://www.parinti.com/Bebelusideiarnaprimavara19-t-34526.html - si asa e in multe locuri, fetele faine stiu de ce!

Mamica Bio spunea...

Mare dreptate ai ! Citesc din cand in cand forumuri, dar foarte rar scriu...in afara de ce ai punctat deja, sunt si alte lucruri care-mi displac la ele. Inevitabil, 99% din discutii se tranforma intr-o lupta crancena pentru afirmarea masculului alpha - si aici vorbesc despre forumurile de femei :). Din pacate cele mai multe informatii relevante pe care le-ai putea afla se pierd prin cascada de frustari si atacuri, laude de sine si demonstratii de superioritate.

Ralu' spunea...

Da, ce spui tu e o consecinta a spiritului de turma..sunt atat de ocupate sa se apere ca uita de la ce a plecat discutia :D
Si da, asta se intampla pe forumurile "de femei". Ca pe forumul VW pe care ma mai dau, nu se vad de-astea.

alina spunea...

Of, Ralu, e tipic. Cred ca VW face exceptie, romanilor le place sa se certe, nu conteaza tematica forumului sau sexul forumistului ... Eu evit sa scriu, chiar daca ma arde sa spun ceva, stiu ca samanta de scandal se gaseste in orice. Si de la o vreme (chiar buna) evit si sa citesc forumurile. E pacat, dar eu una n-am energie de epuizat in polemici stupide. Nu te enerva si incearca sa ignori, oricum nu poti rezolva nimic. Singura solutie e sa continui sa fii ceea ce esti si cum esti. :)

Ralu' spunea...

:) Da, stiu povestea cu samanta de scandal... :D Creste oriunde.
Inca nu m-am sictirit asa tare incat sa nu mai citesc/scriu; cateodata imi vine sa ma las, dar deh, dependenta... :)

Ramona spunea...

Hello, am intrat pe link-ul dat de tine si nu pot sa inteleg (in ruptul capului) ce face o fata asa faina ca tine intr-un grup de tate ca alea. Am cetit cateva pagini si m-a uimit si scarbit totodata "subiectul" discutiei (daca exista unul...). Nimic, absolut nimic, din ce scrie acolo nu demonstreaza ca vreuna din ele are nevoie sincer de un sfat sau de sustinere morala. Toate sunt mame "grijulii" si poate si nitel "martire" pe "altarul copilului". Dar a zis cineva e e usor sa fii mama? Iertare dar nu cred ca e cazul sa vrea careva statuie pt ca face ceva natural (fie ca e despre alaptat sau despre cum se straduie sa ii fie bine puilui).
A si inca ceva: nu pot sa inteleg lupta cu firescul si naturalul (ex. cele care alapteaza dar nu sunt parasite de gandul de a incerca formula) si nici nevoia de comparare pt a stabili daca copilul e ok (o mama ar trebui sa stie asta uitandu-se la copilul sau si nu la altii).
Ralu draga nu prada orzul pe gaste ca forumuri sunt destule (daca zici ca esti dependenta:) )

Ralu' spunea...

Apoi n-am mai intrat de mult pe-acolo, ca sa nu ma deprima si mai tare :)) Ca, vorba ta, are balta peste :P