duminică, 4 octombrie 2009

Despre feminism, ipocrizie şi intoleranţă

Trebuie să recunosc că feminismul extremist nu-mi spune absolut nimic. Betty şi Simone au avut rolul lor, însă între timp lumea s-a schimbat (da, ştiu, şi lor li se datorează asta). Dar ideea e că s-a schimbat. Lucru pe care nu toată lumea-l vede.

Pe MM am cunocut-o în timpul masterului, când a venit să ne predea un curs (un fel de visiting professor, că doar venea de la capitală). Prima impresie n-a fost una grozavă, în parte din cauza felului ostentativ în care se proclama feministă. Gestul care ne-a făcut să fim circumspecţi (vorbesc acum de grupul "meu" din vremea aceea) a fost acela de a-şi plasa cana de cafea inscripţionată cu imaginea unei femei astfel încât să vedem toţi imaginea. Gest repetat la absolut toate orele de curs ţinute semestrul respectiv. Prima impresie nu s-a schimbat pe parcurs, am rămas până la sfârşit cu ideea că avem de-a face cu o feministă uşor exaltată. Ceva era cam prea mult. Cam prea ostentativ. Poate că o astfel de atitudine ar fi mers cu ceva ani buni în urmă, atunci deja nu mai era cazul.

Am reîntâlnit-o de curând comentând pe blogul Roxanei. Gustul cu care am rămas? Amar, amar de tot. Dacă o persoană care susţine sus şi tare drepturile femeilor gândeşte aşa, ce putem aştepta de la ceilalţi? Am rămas cu impresia că feminismul ăsta pe care-l proclamă pe toate gardurile se referă de fapt la dreptul femeii de-a se coafa şi aranja şi de-a fi independentă cu orice preţ, chiar contra voinţei ei. Păi se poate, doamnă? Chiar avem nevoie să ni se spună ce, când şi cum trebuie să simţim? Şi dacă nu corespundem standardelor (cui?) gata, ne-aţi descalificat (de unde?)?
Discuţia cu pricina

9 comentarii:

brishtara spunea...

Pe mine m-a lasat paf! Inca nu imi revin. Astazi a venit in vizita un drag prieten caruia ii povesteam despre madam MM si interventia fiecaruia la comentarii. Un lucru mi-a spus privindu-ma in ochi: Aceasta doamna nu este decat o femeie masculinizata!

adra_bell spunea...

Eu nu cred ca MM din comentariile de pe blogul Roxanei este Mihaela Miroiu, profesoara. Am citit un seminar al doamnei profesoare, intitulat Fetele Patriarhului, si mie doamna mi se pare cu bun simt (nu sunt o adepta a feminismului). Ba mai mult, cred ca MM este acelasi anonim care o ataca pe Alina

oanamada spunea...

Scuza-mi ingnoranta...cine este aceasta MM, Mihaela Miroiu? Am trecut si eu printr-o facultate, de jurnalism, am avut multe contacte cu multe persoane din toate paturile sociale dar de ea n-am auzit...si daca ea este cea care a postat comentariile acelea la subiectul discutat...ma felicit ca nu am avut ocazia sa am legatura cu ea! Este absolut incredibil ca exista inca oameni care ajung sa gandeasca si sa se adreseze asa cum au facut-o pe acel blog....bleah...

Ralu' spunea...

Dupa cum spune ultimul (de acum) comentariu acolo, MM nu e adevarata MM :D. Poate fi cineva atat de pervers incat sa porneasca o disputa in numele altcuiva? Si poate anticipa atat de bine reactiile de raspuns? Imi vine greu sa cred :(
Si da, impresia din studentie despre MM se mentine, cu sau fara focul asta sau ce-o fi.

Unknown spunea...

MM, ZZ, GG, oricine ar fi (cu atat mai mult o persoana care sustine sus si tare ...sau ma rog)primul lucru care ma deranjeaza la ea este rautatea cu care scrie, am simtit-o pana in maduva oaselor atunci cand am citit, restul sincer nici nu m-a mai interesat...starea de greata a fost suficienta!
pacat!
daca ar exista oameni (mai multi) ca cea pe care a intalnit-o Andreea "cu breteaua de la sutien) cat de bine ar fi.
Va pup fetelor si nu mai vorbiti atat de ea, si asta e un fel de reclama si nu o merita un om atat de acru si rau!
toate cele bune!

Unknown spunea...

bgf innnbnnnbhjklghar\


reghoi[aihgpahjpo'raehd


reflkbh[p-elkg

Unknown spunea...

scuzeeeeee!
prima postare facuta de Ioana:))))))))))

brishtara spunea...

Eu inca cred ca e ea.
La semnatura era necesara ditamai carnatu' ?

Ralu' spunea...

:))))
Buna treaba, Ioana! La cat mai multe postari!
Brish :D Pai nu?