sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Un fel de premieră

Cam neplăcută, însă. E vorba de-o răceală, a cărei cireaşă de pe tort e o pârdalnică de otită. Nu prea suntem obişnuiţi cu Alla în ipostaza asta, de mică bolnavioară. A mai fost răcită de vreo două ori, o dată a avut şi-o laringită urâtă, care-a lăsat-o vreo două zile fără voce, însă de fiecare dată şi-a revenit repede. De data asta însă boleşte de vreo 10 zile, dintre care patru cu febră. Patru! Ea, care n-a avut niciodată febră mai mult de o zi :((

A fost tare amărâtă zilele astea, aproape o săptămână a stat numai în braţele mele, iar în rarele momente când nu-mi era în braţe nu puteam să dispar din raza ei vizuală fără să declanşez un plâns de jale mare de tot.

Viroza a început cu nas înfundat, apoi după vreo trei zile a venit febra. Nu mare, nici foarte oscilantă, însă încăpăţânată. Am început un tratament homeopat, însă se pare că remediile n-au fost cele potrivite, pentru că situaţia nu s-a îmbunătăţit deloc în următoarele zile. Febra tot acolo, ea tot mârâită şi sensibiloasă, noi epuizaţi.

În cele din urmă i-am dat o doză de paracetamol, după care febra a cedat în sfârşit iar Alla s-a înviorat. Nu de tot, că a început să acuze dureri de urechi la suflatul nasului. On and off. Vineri am ajuns la ORL, unde am căpătat diagnosticul de otită.

În buna tradiţie românească, doctoriţa s-a şi apucat să-i scrie antibioticul. Cum îi făcusem o hemoleucogramă cu o zi inainte, să vedem totuşi de ce o ţine răceala aşa mult, am refuzat antibioticul pentru că nu exista nici un semn de infecţie. Am rămas deci cu un antiinflamator doar, urmând să mai mergem luni la un control. (Dialogul a fost ceva de genul "A, nu vreţi să-i daţi antibiotic...păi atunci haideţi s-o mai vedem luni!" Doh! E atât de greu să o urmărească de mai multe ori şi să intervină cu medicaţia potrivită la momentul potrivit? Dar na, asta e... până acum a primit biata antibiotic la fiecare răceală pentru care am mers la doctoriţa ei - evident că nu i-am dat, am preferat de fiecare dată să-i fac hemoleucograma (şi o dată un exudat), o analiză simplă şi netraumatică, pe care totuşi pediatra preferă să n-o facă. Ştie ea mai bine, trebuie antibiotic :D).

În seara asta, înainte de culcare, s-a plâns iarăşi de durere la o ureche :(. Şi totuşi, la atingere n-o doare (în mintea mea, otita-i aia în care nu poţi nici să te apropii de urechea bolnavă); până acum s-a plâns numai la suflatul nasului, în seara asta doar a apărut durerea fără să facă nimic. Să vedem cum o să fie până luni. Probabil o să mai repetăm analiza de sânge, că de bună seamă că dacă nu-i spre vindecare o să primim iarăşi indicaţia de antibiotic. Preferabil unu' tare, să radă tot. Chiar aşa, cum se face antibiograma în cazul otitelor? Ştiţi, aţi avut de-a face cu otita sau aţi scăpat fără această minunată experienţă?

7 comentarii:

ralus spunea...

pupam bolnavioara. sa va faceti bine!

Mamiţuni spunea...

Ar trebui sa-i ia o proba de secretie otica, s-o analizeze si sa afle ce bacterii colcaie pe acolo - ca sa-i dea tintit antibioticul, nu doar unul cu spectrul larg.
La otita cu secretie vascoasa, asistenta pur si simplu o sa colecteze ce-i curge copilului din ureche. La varianta de otita "seaca", nu stiu sa-ti spun exact...
Daca vrei sa fie analizele super-riguroase, cand ii faci exudat faringian roaga asistenta sa-i faca si raclaj lingual, si sa-i ia si din secretia nazala.
Alla nu va fi deloc incantata la ultima, dar asa iti apar la analize eventualii streptococi care nu apar la exudat, insa pot intarzia vindecarea.

Daca e otita cu secretie vascoasa, poate n-ar fi rau sa ia ACC (ACC 200 sau din ala cu pitic pe cutie). Intreaba medicul ce parere are. (Ca idee, cu ACC mai scapi de posibilitatea ca in secretiile otice sa intervina supracolonizari bacteriene)

Mamiţuni spunea...

... si sanatate!!!

alina spunea...

si eu sunt impotriva antibioticelor luate ca bomboanele. DAR. infectiile la urechi sunt periculoase. si aici se prescriu antibiotice preventiv cand urechile sunt vizibil afectate.
nu amanati tratamentul, zic eu. un antiinflamator nu face mare lucru, daca acolo sunt niste bacterii.

alina spunea...

ps. am uitat sa zic si eu: multa sanatate!!

Ralu' spunea...

Multumim de urari! Au ajutat, ca azi la control problema "s-a estompat", dupa cum ne-a zis tanti dr.
@Mamitzuni: am io vaga impresie ca nici una dintre procedurile descrise de tine nu i-ar fi fost pe plac Allei :D
@Alina: stiu ca sunt cazuri in care e nevoie de antibiotic, si daca ar fi neaparata nevoie, n-as avea cum sa refuz. Dar... fara dureri mari (doar de 3-4 ori in cateva zile, de obicei cand sufla nasul - ceea ce poate fi si din cauza unei iritatii a timpanului din motive de suflat des nasu'), fara febra de cand a inceput durerea de urechi, fara sensibilitate la atingere, fara secretii... plus hemoleucograma care zicea clar ca nu-i infectie bacteriana, chiar i-as fi dat degeaba. Ca dovada ca doar cu antiinflamatorul durerile n-au mai aparut si roseata sau ce-o fi fost s-a diminuat.
Trebuie sa-i mai dau cateva zile Nurofenul, dar oricum e spre bine. Ma astept ca intr-o zi-doua sa nu mai curga nici nasul, sa treaca si tusea care mai persista inca... si gata pe iarna asta, da? :)

alina spunea...

pai asa sa faceti. sa va opriti aici. :)