joi, 30 iunie 2011

Milky ways (alăptarea în vacanţăăăăă)

Rox m-a provocat (ma rog, nu doar pe mine, dar pentru ca e vorba de vacanţe, de călătorii, m-am simţit direct vizată :)) ) să scriu despre cum se poate alăpta în vacanţă.

Păi cum? Ca şi acasă, cu drag :)

Înainte de naştere habar n-aveam cum e cu alăptatul şi/sau biberoanele. La un moment dat am şi dus nişte biberoane (foarte frumoase :D) cadou unei proaspete mămici. Noroc că era şi genul care să le folosească, altfel poate le-aş fi primit în cap. După naştere, însă, lucrurile au devenit mult mai clare şi lipsite de echivoc: treaba mea era să hrănesc copila, şi nu oricum.

Din partea pediatrei n-am primit mare sprijin (e setată pe sistemul clasic, ăla cu "15 minute la un sân, 15 la celălalt, în rest suzetă, ceiuc, pauză de 2-3 ore între mese, laptele nu e consistent că nu mănânci tu carne", le ştiţi şi voi probabil, măcar parţial). Noroc cu internetul şi disponibilitatea unor mămici devenite între timp foarte dragi, am ajuns să ignor graţios sfaturile şi să fac ce vrea copila, că doar ea era cea direct interesată ca lucrurile să decurgă lin. Alăptarea n-a fost mereu uşoară (nici azi nu e mereu uşoară, dar e mult mai rară :P) însă a fost cea mai fericită alegere pentru amândouă (şi pe alocuri, pentru toţi trei).

De ce? Pentru că am scăpat de stresul sterilizatului, de grija stocului de lapte praf, de banii (nu puţini) daţi pe formule care de care mai asemănătoare laptelui matern şi, mai cu seamă, de spaima "orei de masă". Care oră ne-a prins în tot felul de locuri, şi zău că nu m-aş fi văzut preparând laptele praf.

Odată ce am văzut că nu-i chiar aşa complicat să ai grijă de o bucăţică de om, că există viaţă şi după bebeluş, am prins curaj şi am început să ne reluam încet-încet plimbările. Întâi din cele scurte, până la bunicii de la 150 de km, apoi din ce în ce mai lungi.

Primul drum serios l-am făcut când avea Alla cam 8 luni - până-n Germania. Cu cortul :D Şi-aşa am început epopeea alăptatului de-a lungul şi de-a latul Europei, epopee care continuă şi-n ziua de azi.

Prima data pe autostradă, în Ungaria


În Germania, printre broscuţe şi corturi

Pe la 10 luni la Buzău

Un an şi trei-patru luni, întâi la Bistriţa, apoi la Bucureşti

După un an jumate, în Timişoara

Doi ani şi patru-cinci luni, la vulcanii noroioşi

Alte poze reprezentative n-am mai reuşit să găsesc (încă viaţa mea se desfăşoară într-o viteza ameţitoare, încă nu reuşesc să ţin pasul, noroc că o să se schimbe lucrurile de săptămâna viitoare). Dar, rezumând, am reuşit să o  alăptez pe Alla în vreo 20 de judeţe ale tării, plus Ungaria, Austria, Germania, Italia şi, probabil, pe undeva pe deasupra Franţei. Se poate, e frumos :) Vacanţe să fie!

15 comentarii:

Raluca spunea...

Apoi tu ai avut ce scrie!!! Sunteti tare faine!

raluca spunea...

preferata mea e poza aia in care o alaptezi pe trotuar:) kodak moment putin spus! fain ca ai atatea

Ralu' spunea...

@Raluca1: hihi, merci :)

@Raluca2: era pe o alee din ceva parc (sectoru' 5, dupa cum se vede :D)

Ralu' (3 :P)

MoniQ spunea...

Frumos de tot! Si pozele sunt grozave!
Vad ca pediatrii toti sunt setati cu aceleasi date, exact tipul asta de discurs l-am avut si eu, cu mentiunea ca viziunea era ceva mai sumbra: nu mananc carne, ergo nu voi mai avea lapte la 9 luni. Fix. :))

Ralu' spunea...

No, priceput(a) pediatru/a daca a stiu sa-ti dea termene atat de exacte :))
V-am admirat si io pozele. Vreau vacanta :D

Anonim spunea...

F.frumos Pacat ca scri asa de rar.

Ralu' spunea...

Lasa, sper sa ma invrednicesc de-acum sa scriu mai mult :)

diana spunea...

Vaaai, ce-mi place aia de la Buzau :D. Si d avea perioade cand s-ar fi pus si la san si apoi ar fi plecat. Cu tot cu el, evident :)))

laura spunea...

Salut! Foarte frumoasa epopeea voastra. Si eu am o bebelina de 3luni hranita exclusiv la san si ghiciti ce? intr-o saptamana plecam cu masina la drum spre italia. Nu stiu cum va fi dar sper sa fie frumos si nu prea dificil.Va voi povesti dupa.

Ralu' spunea...

@Diana: era ceva de genul "tzitza sau aparatul de fotografiat?"; ar fi mult mai usor c-un model detasabil :D

@Laura: eu zic c-o sa fie bine. Pauze dese, veselie, si gata drumul :)
Ce bebelusa frumoasa! Ce ciorapi colorati si faini! Wow!

laura spunea...

Merci mult Ralu pentru incurajari, o sa va povestesc cum a fost cand revenim. Multumim si pentru complimente! Si voi faceti un trio frumos!

Ecomami spunea...

Wow!!!! Sunt absolut fascinata de aceasta poveste a voastra :)
Sunteti grozavi!!!
Daca tot am venit in vizita pe la voi, va asteptam si la noi pe blog - dam premii pentru bebelusi :)

Ralu' spunea...

Multumim, Ecomami :)

Strumful spunea...

Suepr, Iulia mea are un an si 8 luni si inca o mai alaptez contrar tuturor prietenelor care se stramba, deci nu sunt singura, prin urmare nu-s nici anormala, m-am mai linistit:)

Ralu' spunea...

:))
Nu esti anormala, poti sa te linistesti :)
Merci.