miercuri, 12 octombrie 2011

La muzeu, cu mic, cu mare

Saptamana trecuta am primit o invitatie la Muzeul de Istorie, la vernisajul unei expozitii cu tematica "Rituri funerare in lumea celtica". Cum Alla e mereu mare amatoare de distractie, am hotarat sa facem o plimbare pana la muzeu (ce vremuri, erau inca zile calde, am mers in bluze subtirele; azi ploua mocaneste, e frig si intunecat, iar hornarul o sa vina abia luni sa ne curete cosurile, sa trecem si noi la foc; si spre sfarsitul saptamanii se anunta niste nopti cu minus, cica; cineva nu stie ca suntem in octombrie, nu-n miezul iernii...).

Dar destul cu plansul, revenim la riturile funerare, nu de alta da' aveau un rug acolo....mama, ce caldura ar da unul din ala!

Avem norocul sa avem "pile" la muzeu, drept pentru care am beneficiat de o prezentare facuta pe indelete, la pas (mic; de fapt si de drept, Alla a fost principala beneficiara a acestei vizite).

Nu stiu alte muzee cum sunt, dar la cel de-aici se intampla destul de des cate ceva, o expozitie interesanta, o prezentare, o chestie. Ultima oara am fost cu Alla in mai, la noaptea muzeelor, a fost tare incantata de procesiunea cu torte si de outfit-urile procesionistilor, precum si de concertul de folk de dupa.

Cu ocazia acestui vernisaj a facut poze cu tot ce s-a putut - cu copiii veniti in vizita cu profesoara de istorie, cu coiful celtic (replica, na), cu Oana-de-la-muzeu, numai cu noi nu. Ca asa face orice copil iubitor :D.




Urmatoarea vizita e programata pentru vineri, cand va avea loc un alt vernisaj, de data aceasta cu atat mai interesant cu cat va fi dublat si de o degustare :D. Este vorba de reconstituirea unei bucatarii romane, cu tot ceea ce inseamna asta: cuptor, mozaic, vase, tacamuri, haine specifice perioadei si, desigur, mancare preparata dupa retete romane originale. Gustarile vor fi preparate de o firma de catering, la muzeu inca nu exista toate conditiile, insa cu siguranta va fi ceva inedit. Sursa din interior ne-a spus ca ei, angajatii, vor fi imbracati in haine romane si vor servi publicul prezent la vernisaj. De-abia asteptam. Cel putin unii dintre noi, care au auzit ca-i rost de ceva reteta cu miere!

14 comentarii:

eu Caleb spunea...

like!

Anonim spunea...

Am fost si eu la un castel in care ghizii (un domn si o doamna) erau imbracati in haine medievale si ne-au prezentat camerele ca si cum ei ar fi locuit acolo, ne-au servit cu bere facuta cu o zi in urma (facuta, cica, in bucataria pe care ne-au prezentat-o), ne-au dus in camera armurilor si au imbracat pe unul din grupul in care eram in armura de lupta, in camera fierarului ne-au pus sa facem monezi cu un ciocan special, iar la sfarsit am luat pranzul adolo, doamna ne-a cantat la o chitara-mandolina, nu stiu exact ce era, extraordinar de frumos. O experienta unica. Si nu era decat un castel oarecare. Din prezentarea lui au facut o poveste fantastica, pe care mi-o voi aduce aminte toata viata.
somnorici

Ralu' spunea...

@Sefu': stai ca vine si recenzia de dupa (daca n-o fi mancarea veche :P)

@Somno: astea le tinem cel mai bine minte. Ca altfel mobile, bijuterii, decoratiuni sunt peste tot. Raman cele care ne-au facut cumva sa le memoram pe veci. Cum o sa tin eu intotdeauna minte c-am declansat alarma la Luvru :)).

eu Caleb spunea...

oare cum aflăm la ce castel a mers 'Anonim' ?

Ralu' spunea...

O intreb eu :D
Sau scrie singura daca vede :)

Camelia spunea...

aaa, ce frumos e la voi la muzeu!!! noi abia in week-endul trecut am intrat pentru prima data cu copilul intr-un fel de muzeu (Peles) si am ramas surprinsi ca a avut rabdare la turul de o ora...Nu ne asteptam.

Luminita spunea...

mai da, clar, trebe sa incercam si noi. ca-n ultima vreme m-au uimit cu rabdarea si cumintenia lor in public. mi-e greu sa ma urnesc cu doi, dar daca nu-mi iau inima-n dinti, nici pana la 18 ani nu vor calca intr-un muzeu.
felicitari, bravo Alla!

Ralu' spunea...

A, pai Alla are antecedente, acum un an eram in Pisa/Florenta si am vizitat o expozitie Miro cu ea-n spate, super ok a fost si chiar a fost interesata de tablouri; am mai fost prin cateva muzee mai mici tot atunci, de fiecare data a fost ok (bine, am avut si noi grija sa nu intindem coarda :D).

Ralu' spunea...

Privitor la rabdare si cumintenie, cel mai fain ar fi de gasit muzee de astea mai libere, unde poti atinge chestii si te poti desfasura mai in voie. Un muzeu de asta e muzeul VW din Wolfsburg (deci da, Alla a fost la pirmul muzeu la 8 luni, tocmai in Germania :)) ), unde poti atinge masinile, te poti baga sub ele (ma rog, obsedatii!) si nu-ti sta nimeni sa-ti sufle-n ceafa ca nu te porti frumos :D

Luminita spunea...

oo, da, Wolfsburg e numa' bun ptr huni! :)

eu Caleb spunea...

La muzeul asta ce se poate atinge si ce nu? Sunt exponate foarte ademenitoare dar pe care nu ai voie sa pui mâna?

Ralu' spunea...

De Wolfsburg zici? Am cam pus mana pe tot ce-am vrut. S-ar putea sa fi fost si chestii in cutii de sticla, pe ale n-ai cum, da-n rest e free la distractie. Vad ca nu prea am poze online, poate ma invrednicesc....

eu Caleb spunea...

De Muzeul de Istorie din Baia Mare zic. Pe ce se poate pune mâna?

Ralu' spunea...

Aaaaa; pai o buna parte din exponate sunt in cutii de sticla. Pot sa intreb, daca vrei. My guess is ca nu pe foarte multe chestii. Pe de alta parte acum 2 zile (sambata adica) au avut o manifestare pentru nevazatori, muzeul in palma, cand i-au condus intr-un tur tactil al muzeului/exponatelor.