vineri, 5 iunie 2009

Leapsa 'telectuala


Ii ramasesem datoare lui Rox cu o leapsa despre carti. Hmmm... una care mi-a placut. In ultimul timp (aproape doi ani, adica) n-am prea avut cum sa ma las purtata de placerea cititului, asa cum o faceam inainte. Asa ca, daca altadata mi-ar fi fost foarte simplu sa ma gandesc la o carte faina, dintre alea multe citite, acuma-mi vine greu. Intai trebuie sa-mi aduc aminte ce-i aia carte :)) Si ce-i ala citit.

Asa ca o sa scriu despre o carte care ma bine-dispune inca din vremea liceului: Orasul revolverelor mute, de Rejto Jeno (sau P. Howard, depinde de editie). Am incercat sa gasesc o imagine a cartii pe internet, n-am reusit, iar exemplarul meu e undeva bine ascuns. Deci ramanem fara imagine, da' oricum nu era nimic deosebit, o coperta de anii 70 (parca din 72 e a mea), ceva cu negru si galben. Da-i grozava, a reusit intotdeauna sa ma faca sa uit de boala, tristete sau plictiseala. Cred ca am citit-o deja de vreo 10 ori si totusi, nu pot trece de primele 2-3 pagini fara sa ma umfle rasul. Are niste replici asa tampite si suprarealiste, ca nu-i pot rezista. Stiu povestea pe de rost, indata o sa pot da citate intregi din ea, si totusi functioneaza (asta-mi aminteste ca ar fi timpul s-o mai scot de la naftalina!). Mi-o pregatisem in bagajul pentru spital, cu gandul sa citesc in timpul travaliului. Treburile au fost de-asa natura ca n-am mai apucat sa fac nimic, nasterea a decurs super repede, asa ca am ramas s-o citesc in salon, dupa nastere. N-am reusit, pentru ca radeam si ma dureau toate cele :) Plus ca riscam s-o trezesc pe Alla. Asa ca de data aceea a ramas necitita - deci clar i se apropie sorocul!

Si daca tot m-am pornit sa scriu despre carti, preiau o alta leapsa de la Oliviutza.

1. Name the last book by a female author that you’ve read.
Jan Hunt - Natural child

2. Name the last book by an African or African-American author that you’ve read.
Alice Walker se pune? The color purple, acum cativa ani buni.

3. Name one from a Latino/a author.
Aici e clar Marquez; l-as citi oricand, oriunde (mai putin Generalul in labirintul sau, pe care am inceput-o de vreo 3 ori si n-am reusit nicicum s-o duc la capat).

4. How about one from an Asian country or Asian-American?
Acum tocmai citesc Copiii din miez de noapte a lui Salman Rushdie; am mai citit Eiji Yoshikawa (cu Musashi si Taiko) si Kazuo Ishiguro cu The remains of the day

5. What about a GLBT writer?
A trebuit sa caut sa vad ce-i cu GLBT-ul asta; nu-mi vine nimic in minte. Adica nu m-a interesat sa stiu ce preferinte are autorul pe care-l citesc.

6. Why not name an Israeli/Arab/Turk/Persian writer, if you’re feeling lucky?

La portile moscheii
, Kader Abdolah (ce bine prind colectiile scoase de ziare!).

7. Any other “marginalized” authors you’ve read lately?
Nu mai stiu. Da' totusi, stiu ceva scriitori, nu? :P

Trimit leapsa mai departe tuturor celor care se simt inspirati :)

Niciun comentariu: